калорийни нужди

Как да изчислим своите калорийни нужди?

Днес темата ни е свързана с храненето. По специфично, да разчитаме ли на популярните измерващи уреди и формули за изчисляване на калорийните нужди?!

Храната е горивото нужно на нашето тяло за да осъществява всички свой процеси и функции. Тя се измерва в КАЛОРИИ. Калорийните нужди на всеки един човек варират драстично. Хората сме био-индивидуални и не може да се обобщава за всеки спрямо общата съвкупност.

Нуждите ни зависят от пол, възраст, килограми, мускулна маса, телесни мазнини, ниво на активност, метаболизъм и тип тяло. Има и други фактори, но тях ги наричаме периферни и са доста комплексни.

Как да открием своите калорийни нужди?

Имайте предвид, че обичайните уреди за изчисляване на тези нужди имат допустима грешка между 5 и 20%. А такава грешка при диета от 2000 калории на ден би означавала вариация между 100 и 400 калории. Да правилно прочетохте! От друга страна популярните онлайн формули за изчисление не взимат в предвид всички необходими фактори, което отново оставя място за грешки.

Погледнато така, ако добавяме или отнемаме между 50 и 100 калории на ден в нашата диета, ние ще претърпяваме промени в двете посоки на стрелката на кантара. То ние можем да стигнем до заключението, че без сериозни тестове и достатъчно време за проверка, ние не можем да сме сигурни относно нашите калорийни нужди.

Поради тези причини, ние Ви съветваме да стартирате от вече изчислените нужди и да слушате тялото си. Ако започнете да качвате вашето тегло, то трябва да намалите приема на калории и обратното. Разбира се това зависи от вашата цел: сваляне, качване или поддържане.

За да сте сигурни, че тестовете за Вашата телесна композиция са проведени правилно и с най-модерните уреди, просто се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *