броколи калций

Калций – взехте ли си дозата днес?

Да калций! Сигурно се чудите защо питаме за този минерал?! Ами просто е. Калцият е минерал, който се намира в най-големи количества в нашето тяло. Той е необходим за огромен брой реакции и функции в тялото.

Освен, че е изграждащ елемент на нашите кости, той е необходим още за структурата на зъбния ни емайл, мускулни контракции и за горене на мазнини. Липсата му в организма се свързва с множество здравни проблеми. Например, неприятните мускулни крампи са директно свързани с недостиг на този ценен елемент. Нервните импулси също имат нужда от него… при ниски количества те не функционират правилно и предаването на информация между тях не протича гладко. Липсата му оказва и сериозно влияние върху сърцето, като при изключително ниски нива, то дори може да спре.

С кои храни можем да си набавим необходимият калций?

От изложеното до тук можем твърдо да твърдим, че калцият е много необходим! Въпросът е, от къде да си набавим този важен минерал? Млякото от магазина е преработено, но в много чести случаи можем да го намерим и обогатено с калций. Да, обаче, добавянето му не гарантира неговото абсорбиране от организма. Голяма част от не натурално присъстващите витамини и минерали в конвенционалните продукти не биват асимилирани от храносмилателната ни система. Напротив, някои подобрени продукти карат черния ни дроб, бъбреците и като цяло “пречистващите” системи на организма да работят допълнително.

Най-добрият вариант е да се обърнем към натуралните и природосъобразни продукти, които майката природа така обилно ни предлага. Ето и няколко примера за такива източници.

- броколи
- зеленолистни зеленчуци
- кале
- соя
- сусам
- смокини
- спанак
- портокали
- зеле
- морски водорасли
- аспержи
- кайсии
- бразилски орех
- нахут
- канела
- бобени култури
- пълнозърнести храни (без добавки и консерванти)

Ако се интересувате от темата здравословно хранене, искате да отслабнете или просто да промените начина си на хранене, но не знаете как или нямате време, просто се свържете с нас и нашите специалисти ще Ви помогнат да намерите правилната за Вас програма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *