болки в кръста-лазер-cryoheal

Лекуване на болки в областта на седалището и кръста

Тазобедрената става е една от най-големите и стабилни стави в човешкото тяло. Болки в кръста и оплакванията в нея най-често се появяват по време на ставане от седнало положение, ходене, тичане, сядане в кола и др. Много често при липса на директна травма в областта на ставата причините за болка в областта са причинени от проблеми в кръста и сакро-илиачните стави (стави образувани от опашната кост и крилата на таза).
Затова правилната функционална диагностика на

тазобедрената област включва и изследване и на кръста и сакроилиачните стави. Тазобедрената става анатомично е доста стабилна става тъй като главата на бедрената кост влиза дълбоко в таза в т.н. ацетабулум (част от таза), който плътно обвива главата на бедрената кост. Когато тазобедрената става е леко натоварена ставните повърхности не се натоварват значително, но при силно натоварване (стоене на един крак, ходене, ходене по стълби, тичане) ставните повърхности са максимално конгруентни и това позволява максимален контакт между главата на бедрената кост и ацетабулума. При ходене натоварването в ставата е равно от 1,3 до 5,8 пъти теглото на тялото, при качване по стълни е равно на 3 пъти теглото на тялото, при тичане се равнява над 4,5 пъти теглото на тялото. Сами си представяте какво е натоварването при различните дейности от ежедневния живот.

Когато пациент посети нашия кабинет с оплаквания в областта на седалището и кръста(лумбосакрална област) от значение е правилно събраната информация (анамнеза) относно:

1. Възраст на пациента? Някои оплаквания и проблеми са характерни за определени възрасти. Например при възрастна жена е по-вероятно да има остеопороза и съответно риск от счупване на шийката на бедрената кост.

2. Травма? Механизъм на травмата?

3. Място на болката? Обикновено ако болката е встрани, външно на тазобедрената става или отзад, то вероятна причина за болка е проблем в кръста. Но болка встрани, външно може да е предизвикана и от възпаление на бурсата (торбичка, улесняваща движението на сухожилията в областта, където контактуват с костта) на бедрената кост или някакъв проблем в средния седалищен мускул (m.gluteus medius, един от мускулите стабилизиращи тазобедрената става). Прищракване и болка в областта отпред на тазобедрената става е резултат от търкането на сухожилието на мускаула m.iliopsoas (главен мускул, сгъващ тазобедрената става). Прищракване и болка в областта отзад на тазобедрената става е резултат от търкането на сухожилието на големия седалищен мускул и (m.gluteus maximus, един от мускулите стабилизиращи тазобедрената става)

4. От кога е проблема, болката в тазобедрената област? Подобрява ли се понякога? Влошава ли се? Не се променя, боли си по един начин?

5. Кои движения причиняват болка или чувствате крака си слаб?

6. Каква е вашата ежедневна двигателна активност? Работна среда?

Cryoheal предлага методи за лечение на болки в кръста с помощта на криотерапия и лазер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *