сила и растеж

Сила и растеж – кога да повишим натоварването?

Мъжката част от спортуващите е водена от стремеж и его. Често мъжете подценяват този важен аспект от спорта като увеличават физическото натоварване без да са готови.

Адекватното определяне на готовността, обаче, играе важна роля в правилното ни физическо развитие, в развитието на сила и растеж, както и за превенция от травми. Както мъжката, така и за женската аудитория от посещаващите фитнеса, трябва да подходят по- последователно и отговорно към този въпрос. Причините са няколко:

• Навременната адаптация на натоварването ще ни позволи да седим постоянно в зоната на мускулен растеж и телесна адаптация ваейки здраво тяло
• Избягват се периодите, в които тялото не е достатъчно натоварено и развитието му спира
• Метаболизмът е в постоянен оптимум и позволява изгарянето на мазнините, стимулира имунната система и провокира възстановяването на цялото тяло

Кога настъпва оптималният момент за повишаване на натоварването?

Определянето кога да повишим натоварването се извършва с лесна проверка. Първата стъпка е да установим дали след предпоследната серия на даденото упражнения имаме запаси на енергия. Ако имаме такива, пробваме в последната серия да направим две повторения повече. Ако ги изпълним с правилна форма и това се повтори и в следващата тренировка, значи сме готови да повишим натоварването за даденото упражнение.

След като сме определили дали сме готови да повишим натоварването е време да преценим с колко. Тук важен фактор играят индивидуалните различия между хората. Всеки се адаптира различно и нивата на толеранс могат да се различават значително. Въпреки това, има общоприети рамки, по които да се водим. Погледнете в коя категория попадате и преценете с колко да повишите натоварването, започвайки от ниската граница.

Статус Приблизително Процентно Повишение
Напреднали и спортисти между 2 и 5 %
Умерено до напреднало ниво между 5 и 10%
Начинаещи до средно ниво между 10 и 12%

За повече информация относно правилното градене на сила и растеж, така както и за съвети относно правилното и здравословно хранене, просто се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *