Технологиите без които не можем и нашето здраве

Неоспорван факт е, че живеем във време,в което технологиите управляват нашето ежедневие и ние не можем да си го представим без тяхно присъствие! Те са най-големите ни съюзници в глобалния свят, но също така са и едни от основните ни врагове.

Нека разгледаме един интересен факт пряко засягащ здравето ни.

Много хора са наясно с електромагнитното и радиационно лъчение, но освен тези два вида, има и един друг тип лъчение, за който ще ви информираме днес.

Облъчването от мониторите на всички устройства има много специфично действие.

Когато след залез слънце и преди лягане употребяваме нашите "джаджи" , тялото ни приема тяхната светлина като дневна. В частност, синият спектър на светлината потиска секрецията на мелатонин в организма. Всичко това води до засилена физиологична активност, раздразнение, стрес и други. Резултатът е некачествен сън, лошо възстановяване и повишени нива на кортизол (или т. нар. хормон на стреса, който разгражда и протеини).

Ефекти на облъчването върху нашето здраве

Повтарянето на този вреден навик се свързва с редица здравословни проблеми като диабет, наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.
Хроничното потискане на мелатонина, пък, от своя страна се свързва с повишен риск от ракови заболявания.

Силно препоръчваме да се изолира използването на такива устройства поне два часа преди лягане. Най-ползотворната алтернатива е хубава книга преди сън. Четенето на книги има отпускащ ефект, допринасящ за здрав сън!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *