физическа активност

Колко физическа активност ни е нужна?

Днешната тема засяга колко физическа активност е необходима на човек за да мобилизира двигателният апарат и да предизвика адаптация в тялото.

Как да бъдем физически активни?

На първо място трябва да отбележим, че за да настъпи нужда от адаптация човек трябва да вземе съзнателното решение да промени сегашният си статус. Човек трябва да започне да води активен начин на живот.

Следващото важно условие е, че за да впрегнем мускулите в нашето тяло да работят така, че да се постигне физическа адаптация, то ние трябва да ги накараме да работят по-усърдно от обичайното.

Подбуждането на активност може да стане по многобройни методи. На наше разположение са множество спортове и занимания които ни правят активни. Просто трябва да изберем такава дейност, която да ни е приятна и да ни задържи вниманието достатъчно дълго.

И сега на въпроса за деня.

Колко трябва да тренираме за да се активира адаптация в тялото към желаната от нас промяна?!

За да постигнем физическата цел трябва да накараме мускулите да работят повече и по-често под някаква форма на физически стрес. Още от първата тренировка каскада от хормонални, метаболни, физични и химични процеси се стартира. Адаптацията е провокирана. За да я задържим обаче, ние трябва да поставяме тялото в този режим достатъчно често за да усети нуждата от адаптация.

Това често трябва да е достатъчно за да изключи така нареченият “синдром на отвикването”. Този синдром в спортната науката гласи, че адаптацията в тялото спира да е активна и тялото започва да се връща към своя предишен баланс ако тренираните мускули не са активни в продължение на 72 часа!

Това разбира се не означава, че след 72 часа ще загубим постигнатото. Означава, че подбудените адаптации ще се преустановят и тялото ще започне да се връща към предишният установен баланс или хомеостаза.

Ако желаете да научите повече по темата, както и да получите индивидуална програма специално за Вашите нужди, се свържете с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *