правилно хранене

Какво означава правилно хранене?

Днес продължаваме с темата за Правилно Хранене, представяйки третия фактор. Той гласи:

Правилното Хранене трябва да постига целите на Жизненост, телесна Композиция и физическа Производителност!

Ако сте следвали внимателно предишните две теми, сте забелязали, че освен тяхната индивидуалност, те се допълват една друга. Постигането на Активно Здраве не зависи от един параметър, нито пък от посещение при доктора и аптеката. То зависи от нашето съзнателно решение, да се грижим пълноценно за нашето здраве като въведем множество благоприятни навици в ежедневието ни. Само чрез осъзнати решения и провокирани действия ние ще можем да постигнем желаните успехи. Тук, Правилното Хранене не се различава от останалите цели в живота. Всички те изискват гореспоменатите аспекти. Хайде сега обратно към днешната тема 🙂

Повече жизненост чрез правилно хранене.

Как да постигнем жизненост чрез храна? Ами просто е! Ако спазваме правилата изложени в предишната тема, храната която консумираме ще бъде максимално богата на хранителни вещества само в нужните калории. Това означава, че “живата” храна ще ни даде всичко необходимо от което се нуждае нашият организъм за да оперира оптимално. Ние ще имаме нужната енергия без сривове в средата на деня, няма да се чувстваме летаргични и изморени, а съзнанието ще бъде чисто, без излишно напрежение и стрес. Стрес, да! Ако не сме набавили необходимите хранителни вещества, нашето тяло ще гладува на база хранителни вещества. Тогава влизаме в стресов режим и тялото спира да функционира адекватно.

Какво определя правилното хранене?

Телесната композиция от своя страна зависи и от двете изложени минали теми. То е повлияно както от общия брой калории, които приемаме, така и от храната, която консумираме. Ако поемаме повече енергийна стойност от колкото горим, ние ще покачваме нашето тегло. Това означава, че ако не внимаваме какво количество енергия (под формата на храна) поглъщаме, няма да имаме възможност за адекватен контрол на телесната ни композиция. Втория фактор от тема правилно хранене определяше калориите на база техния източник. Ако приетите калории са от бързи въглехидрати, основно от наситени и транс мазнини и менюто ни е бедно на витамини и минерали, реакцията на тялото ще бъде складиране на тези празни калории във формата на мастни натрупвания (неприятните образувания около корема, бедрата и ханша). В допълнение, липсата на нужните витамини, минерали и фитонутриенти ще афектира на цялостното ни здраве, защото те са нужни за всички процеси протичащи в организма! Това значи, че за да имаме желаната телесна композиция трябва да внимаваме колко и какво похапваме.

Ако следваме написаното до тук и положим усилия да въведем тези навици в ежедневието ни, ние ще постигнем и третия елемент: Производителност. Тя е директно повлияна от горивото което приемаме т.е. нашата храна!

Бъдете внимателни храната може да е най-големият ни съюзник, но тя също може и да ни вреди! За да разберете как да се храните правилно просто се свържете с нас и нашите специалисти ще изготвят програма специално за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *