cryotherapy-what-is-it

Криотерапия! Какво представлява тя и как ни помага?

Във всеобхватното интернет пространство все по-често можем да видим снимки и видео клипове на хора подлагащи се на доста “студена” процедура с цел здраве. Западния свят, особено Америка, се е прехласнал по Криотерапията. Холивудски звезди, телевизионни водещи, елита на спорта и журналисти могат да бъдат видени в ледената пара. В България този метод е слабо познат, но вече съществува в столицата и едно от заведенията предлагащи услугата с най-модерната апаратура е центъра за здраве CryoHeal. Елитните ни спортисти - футболистът Димитър Бербатов и първата ни ракета Григор Димитров са сред хората използващи Криотерапията. Но защо? Какво представлява тази процедура?

Криотерапията представлява подлагане на цялото тяло под въздействието на азотен газ с температури вариращи в диапазона между -150°C и -190°C.

Как става охлаждането?
Влизате в уред наподобяващ вертикален солариум, като главата Ви остава отгоре. След това около тялото през дифузери биват впръсквани азотни пари, които постепенно свалят температурата до посочения диапазон и го охлаждат. Цялото тяло от брадичката надолу се потопява в ледено пътешествие, което не може да бъде сравнено с нито един от спиращите дъха Ви студени душове, които сте взимали в живота си по едни или други обстоятелства. Това е едно ново преживяване, отвъд очакванията.
Въпреки ниските градуси, обаче, само повърхностният слой на тялото бива афектиран като вътрешната телесна температура не се променя. Поради голямата площ, която заема кожата се предизвикват редица физиологични промени и адаптации водещи до многобройните положителни ефекти на процедурата. Важно е да се поясни, че поради летливия характер на азотния газ, парите се усещат в много по-поносими и определено толерируеми граници от вече посочените смразяващи цифри. Процедурата дори може да се прилага на деца и възрастни хора. Продължителността на една сесия е не повече от три минути, което прави метода лесен за въвеждане в забързаното ежедневие на всеки човек.

Криотерапията е нов метод имащ многобройни приложения в сферите обща телесна терапия, спортна терапия, естетика, както и в лечението на редица заболявания. Метаболизма е в основата на ефикасността на тази процедура. Клинични тестове показват ускорение на метаболните функции с до 30%. В следствие на тази промяна се регистрират множество други позитиви. Такива са: подобрено кръвообращение, нормализиране на кръвното налягане, балансиране на кръвната захар, извеждане на отоци, лимфен дренаж, бързо обезболяване, борба с вируси и инфекции, подобряване на кожни обриви и възпаления, борба с депресивни състояния, множество психологични проблеми, включително и епилепсия, проблеми със съня, борба с наднорменото тегло и редица други.
Този способ доста бързо намира приложение в много специализирани здравни заведения поради своята ефективност и лесна експлоатация за посетителите. Приложен, процеса дава положителни резултати още след първите процедури. Броя и честотата на прилагане са в зависимост от сериозността на проблема и търсения резултат.

Често пъти хората се плашат от ниската температура, но това, което не знаят е че именно тя крие благоприятните свойства и ползи на терапията. Какво са 2 минути на температура от -5°, - 10 C, защото точно така се усеща ледената пара. Малко студен, освежаващ въздух, след който зимните студове не ни правят впечатление. Същевременно те ни носят огромни здравословни ползи.

Един коментар в “Криотерапия! Какво представлява тя и как ни помага?

  1. Pingback: Подарете здраве на любимия човек в месеца на любовта - Cryo Heal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *